Az elmúlt négy-öt év a képregény filmekről szólt Hollywoodban. Hatalmas költségvetésekkel ontotta magából az álomgyár az adaptációkat, amelyek között voltak nagyszerű alkotások (Nolan Batman filmjei vagy az anyagilag kevésbé sikeres, ám kritikai sikert arató Watchmen) és felejtős próbálkozások (Fantasztikusz négyes vagy az egyébként zseniális Michel Gondry bugyutára sikerült Zöld darázsa). 2011 nyarán is a képregény filmek ígérkeznek a legnagyobb durranásoknak a mozi pénztáraknál, így érdemes végigfutni mivel várnak majd minket a multiplexek.


Thor (amerikai premier: május 6.)

Az igazi blockbuster időszakot a Magyarországon kevéssé ismert Marvel képregényből készült Thor című mozi nyitja. A film érdekessége, hogy a rendezői székben az eddig elsősorban Shakespeare adaptációkkal előrukkoló Kenneth Branagh ül. A Paramount Pictures és Marvel Entertainment filmjében a kegyetlen, arrogáns harcost Thort apja Odin a Földre küldi száműzetésbe. A harcosra rátalál a szerelem is, ám meg kell küzdenie az utána küldött ősellenségekkel, akik a Föld leigázásra törnek. A címszerepben az eddig szinte ismeretlen Chris Hemsworth, szerelmét a friss Oscar-díjas Natalie Portman, míg apját a megunhatatlan Anthony Hopkins alakítja.

Lelkesedés faktor: 5/4 



X-Men: First Class (amerikai premier: június 3.)


Az X-Men univerzum egy előzmény filmmel folytatódik. Bizakodásra ad okot, hogy a filmet az a Matthew Vaughn rendezi, aki Ha/Ver című filmjével nagyon szórakoztató mozit tett le az asztalra. Az X-Men: First Class a hatvanas évekbe repít minket, amikor Charles Xavier és Erik Lensherr még jóbarátok, és csak próbálgatják szuperképességeiket. A történet középpontjában a mutánsok csapattá verbuválása áll, ám akcióban sem lesz hiány, hiszen a fiatal hősöknek egy korábban sohasem látott gonosz erő ellen kell felvenniük a harcot. A film főszerepeit James McAvoy (Az utolsó skót király, Vágy és vezeklés, Wanted), Michael Fassbender (Becstelen brigantik, Éhség, Akvárium) és Kevin Bacon alakítják. Jó hír, hogy a moziban feltűnik a gyönyörű January Jones, akit legtöbben a Mad Men – Reklámörültek sorozatban kedvelhettek meg.

Lelkesedés faktor: 5/4 



Zöld lámpás (amerikai premier: június 17.)

Ryan Reynolds játssza Hal Jordan vadászpilótát, aki egy bevetés alatt szuperképességre tesz szert, és csatlakozik egy csapathoz, amelynek célja a béke fenntartása az Univerzumban. A DC Comics legendás képregényét Martin Campbell dolgozza fel, aki korábban a Goldeneye – Aranyszemmel, a Casino Royale-lal, illetve a Zorro filmekkel bizonyította, hogy ért a sikeres popcorn mozikhoz. A filmben feltűnik még a Pletykafészek sorozatból ismert Blake Lively, Peter Sarsgaard (Légcsavar, Egy lányról) és Hollywood kedvenc új főgonosza Mark Strong (Sherlock Holmes, Robin Hood).



Lelkesedés faktor: 5/3



Amerika kapitány: Az első bosszúálló  (amerikai premier: július 22.)

Az Amerika kapitány talán az egyik leghazafiasabb amerikai képregény, amelyet a Marvel dobott piacra a második világháború alatt 1941-ben. A történet főhőse a szegény családban felnőtt Steve Rogers, akit gyenge fizikuma miatt nem vesznek fel a hadseregbe, pedig hajtja a vágy, hogy a hazájáért harcoljon. Csalódottságában elfogadja a hadsereg ajánlatát, és részt vesz egy kísérletben, amelynek hatására igazi legyőzhetetlen szuperhőssé válik. A filmek már született egy feldolgozása 1991-ben Matt Salinger főszereplésével, de a minimális költségvetéssel készült film hatalmasat bukott a mozipénztáraknál. A franchise-ba most az a Joe Johnstone próbál új életet lehelni, aki már előállt egyszer egy képregény filmmel, az elég gagyira sikeredett Rocketeerrel. Az új változat főszerepét A fantasztikus négyesből ismert Chris Evans alakítja, de feltűnik a filmben a Mátrix főgonosza Hugo Weaving is.

Lelkesedés faktor: 5/2 



Cowboyok és űrlények (amerikai premier: július 29.)

A Vasemberrel hatalmas dobó Jon Favreu egy egészen friss képregényből készített látványos mozit. Az Image Comics csak 2006-ban adta ki Fred Van Lente és Andrew Foley képregény könyvét, amely a vadnyugatra érkező alien invázióról szól. A cowboyoknak fel kell adnia kegyetlen harcukat az apacsok ellen, hiszen ezúttal komolyabb ellenséggel kell szembenézniük, hiszen az idegenek a lakosság leigázására törekszik. A film főszerepeire olyan sztárokat sikerült megnyernie a stúdiónak, mint az ügyeletes Bond Daniel Craig vagy az Indiana Jones negyedik részén kívül bukást bukásra halmozó Harrison Ford. A zsánerben elmaradhatatlan szép nőt az az Olivia Wilde alakítja, aki a Dr. House című sorozatban már mindenkit meggyőzött a tehetségéről.

 

Lelkesedés faktor: 5/5