Az animált gif-ek (Graphics Interchange Format) először a '90-es évek elejének kezdetleges weboldalain jelentek meg. Kezdetben csak a mára jobb létre szenderült Netscape böngésző támogatta az animált formátumot,de a nagy népszerűségre való tekintettel hamar elterjedt és támogatott lett a használata. Nem létezhetett anno olyan oldal, ahol az e-mailcím mellett ne forgott volna egy animált kis boríték, vagy ahol a fejlécben nem lobogott zászlóként a cég logója.

 

 

Persze a technológia hamar túlhaladta, a .gif-et és jöttek helyette egyszerűbb, praktikusabb megoldások. A programozók szerint.

A felhasználók egy szűk körében azonban sosem, lankadt az animált képek iránti lelkesedés, ma pedig retró-hullám egyik válfajaként ismét fénykorukat élik a a kezdetleges animációk.

Nagyszerűen érzetek rá erre a Gif Shop névre keresztelt alkalmazás programozói is, akik a közel húsz éve túlhaladott technológiát a mai csúcstechnikával ötvözték és egy olyan iPhone alkalmazást létre, amivel bárki könnyedén készíthet animációkat.

 

 

A program használata, ahogy az alábbi segédvideó is mutatja valóban pofonegyszerű: kameránk segítségével folyamatosan fotózva készíthetjük el a képkockákat, amiket az alkalmazás összefűz. Ezután utólag finomítható a sebesség, képek sorrendje, az ismétlések számának beállítása , stb.

 

GIF SHOP - How-To from Daniel Savage on Vimeo.

 

Ha elkészültünk természetesen nem kell arra várnunk, hogy valaki véletlenül belebotoljon legújabb remekművünkbe, az animáció azonnal megosztható a nagyobb közösségi oldalakon, illetve továbbküldhető e-mailben vagy MMS-ben.

És, hogy miért jobb/viccesebb/szórakoztatóbb az animált gif, mint egy videó, arra íme néhány példa: