Négy  részes sorozatot indítottunk Hollywood trendi, 30 év alatti fiatal sztárjairól, akikre már filmeket építenek a hollywoodi stúdiók, ám az A listás sztárstátuszhoz még sokat kell bizonyítaniuk. Mai posztunkban a 10 legígéretesebb színésznőből újabb ötöt mutatunk be. Múlt héten Emily Blunt, Abbie Cornish, Amanda Seyfried, Mia Wasikowska és Olivia Wilde mutatkozott be, míg ma Blake Lively, Rooney Mara, Carey Mulligan, Ellen Page és Emma Stone kerül terítékre. Jövő héten meg jönnek a fiúk.

Blake Lively

Kezdetek:
A 23 éves, 174 cm magas Blake Lively Kaliforniából származik. Szülei a show bizniszben dolgoztak így Lively már 11 évesen bemutatkozott az édesapja rendezte Sandman című moziban.

Érdekesség:
Lively mind a négy idősebb testvére színészkedik. Édesbátyja, Eric Lively többek között a Pillangó hatás 2.-ben és az Orosz rulett élőben című filmekben is szerepelt. Féltestvérei Lori, Robyn és Jason Lively elsősorban tévésorozatokban szerepel. 2010-ben a negyedik legszexisebb sztár helyét foglalta el a Maxim listáján. 2011-ben az Askmen listáján viszont már ő lett a legkívánatosabb sztár.

Első durranás:
2005-ben az egyik főszerepet játszotta a Négyen egy gatyában című csajos komédiában, de az igazi áttörést a Magyarországon is népszerű tinisorozat a Pletykafészek hozta meg számára, amelyben minden férfit elvarázsolt Serena szerepében.

Aktuális siker:
A nagyszerű Ben Affleck moziban, A tolvajok városában nyújtott alakítását sokan dicsérték. Az igazi blockbuster siker azonban idén nyáron várható. Magyarországon június közepén mutatják be a Zöld lámpás című képregényfilmet, amelyben Lively Ryan Reynolds mellett alakítja a női főszerepet.

Kilátásban:
Egyelőre csak egy film biztos. Lively kisasszony Alec Baldwin és Juliette Lewis mellett játszik a Hick című keserédes komédiában, amelyet a komoly független filmes múlttal rendelkező Derrick Martini rendez.

Rooney Mara

Kezdetek:
A 25 éves, 160 cm magas Rooney Mara New Yorkban született. Jómódú családban nőtt fel, és a többi reménybeli sztárhoz képest későn 21 évesen debütált színésznőként a tévé képernyőn a Különleges ügyosztály egyik epizódjában.

Érdekesség:
Dédnagyapjai komoly szerepet vállaltak az amerikai profi sport születésénél. Apai nagyapja Tim Mara a New York Giants, míg anyai nagyapja Art Rooney a Pittsburgh Steelers amerikai focicsapatot alapította. Nővére Kate Mara is színésznő, akit többek között a Túl a barátságon, az Orrlövész és a Transz-szibéria című filmekből ismerhetünk.

Első durranás:
A késői karrierkezdet miatt az első igazi durranásnak a Rémálom az Elm utcában 2010-es feldolgozása tekinthető. Ebben a verzióban Jackie Earle Haley játszotta Freddie-t. A filmet lehúzták a kritikák, de a mozipénztáraknál jól teljesített.

Aktuális siker:
Jelenleg nincs moziban futó filmje. A Social Network februári DVD megjelenése apropóján azonban biztosan sokan látták mostanában a Zuckerberg életére komoly hatást gyakoroló Erica szerepében.

Kilátásban:
David Finchert annyira elbűvölte Mara a Social Networkben, hogy ráosztotta Lisbeth Salander szerepét a Tetovált lány amerikai remake-jében. A szerep nagyon kockázatos, hiszen nehéz lesz túlszárnyalnia Noomi Rapace szenzációs alakítását az eredeti filmben. A decemberben bemutatásra kerülő moziban Daniel Craig és Stellan Skarsgard oldalán bizonyíthat. 2012-re egy thriller van kilátásban. Az Emanuel and the Thruth about Fishes című moziban egy fiatal nőt alakít majd, akinek életét alaposan felkavarja egy rejtélyes szomszéd.

Carey Mulligan

Kezdetek:
A 25 éves, 170 cm magas Carey Londonban született. Három éves korában a szüleivel Németországba költözött, és iskoláit Düsseldorfban végezte. Gyermekszínészként nem játszott sem televízióban, sem mozifilmben.

Érdekesség:
Több mint egy évig járt Shia LeBeouffel, akit a Tőzdecápák 2. forgatásán ismert meg. Jó barátnője, Keira Knightley, akivel a Büszkeség és balítélet forgatásán barátkozott össze. Színházi színésznőként is sikeres, többek közt szerepelt Christopher Hampton Sirály feldolgozásában is.

Első durranás:
A Büszkeség és balítélettel kezdődött a karrierje. A producerek egy ismeretlen színésznőt akartak Kitty szerepére, és Mulligan azonnal meggyőzte őket. Karrierjében ezután három évig a televíziós produkciók játszották a főszerepet, amelyből kiemelkedik a Magyarországon is vetített Pusztaház örökösei című sorozat.



Aktuális siker:
Carey karrierjében a 2009-es és 2010-es év volt kiemelkedő. A legnagyobb kritikai sikert az Egy lányról című film hozta meg számára, ám emellett együtt forgatott Michael Mannel a Közellenségekben és Oliver Stone-nal a Tőzsdecápák 2-ben.

Kilátásban:
Novemberben mutatják be Kazuo Ishiguro Ne engedj el című briliáns regényéből készült Never Let Me Go című filmet, amelyben Andrew Garfield és Keira Knightley lesz a partnere. A filmet Mark Romanek rendezi, akinek a nyomasztó hangulatú Sötétkamrát köszönhetjük. 2011-ben még Ryan Gosling oldalán játszik a Drive című akciódrámában, illetve Michael Fassbender mellet főszerepet alakít az Éhség rendezőjének, Steve McQueennek Shame című filmjében. Mulligan 2012-ben sem pihen. Baz Luhrmann Nagy Gatsby adaptációjában Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire mellett bizonyíthat.

Ellen Page

Kezdetek:
A 24 éves 155 cm magas Ellen Page Halifaxben Kanadában született. Egész kislány korában színésznőnek készült, és 12 évesen már feltűnt a Pit Pony című tévéshowban. A debütálás rögtön sikert hozott, és alakításáért több jelölést is kapott.

Érdekesség:
New Yorkban barátnői a kis kanadai becenevet aggatták rá. Page feministának tartja magát, akit rendkívüli módon bosszant, amikor sablonosan ábrázolják a tinédzser lány karaktereket a mozifilmekben. Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték a Juno főszerepéért.

Első durranás:
A 2005-ös Cukorfalat hatalmas kritikai sikert aratott. A filmben Page egy bosszúszomjas tinédzsert alakít, aki a fiatal lányokra vadászó Patrick Wilsont leckézteti meg. 2006-ban a blockbusterek világába is belekóstolt, hiszen szerepelt az X-Men – Az ellenállás vége című moziban. A világ a 2007-es Junoban ismerhette meg a nevét, amely az Oscar gála egyik nagy kedvence volt.



Aktuális siker:
DVD-n biztosan sokan rongyosra nézték a karácsonyra megjelent Eredetet, amelyben Page Ariadnét alakítja. Emellett szintén DVD-n hozzáférhető a 2010-es Hajrá Bliss! című mozi, amely meglepően szórakoztató alkotás Drew Barrymore rendezésében.

Kilátásban.
Az elmúlt évek emberfeletti teljesítménye után úgy tűnik Page kisasszony megpihent. 2011-ben csupán a Tilda című tévéfilmben vállat szerepet, amelyben Diane Keaton alakította nagyhatalmú újságíró asszisztensét alakítja. Emellett elvállalta a Freeheld című dráma főszerepét. A filmet az Alkonyat rendezője, Catherine Hardwicke készíti és egy halálos beteg fiatal nő és leszbikus barátnője küzdelmét állítja a középpontba.

Emma Stone

Kezdetek
A 22 éves 168 cm magas Emma Stone az arizonai Scottsdale-ben született. 11 évesen egy ifjúsági színházban kezdett színészkedni Phoenixben. 15 évesen egy projekt Hollywood című PowerPoint prezentációval állt szülei elé, hogy rávegye őket arra, hogy engedjék el az álomgyárba. 17 évesen kapta meg élete első szerepét a The New Partridge című tévéfilmben, amelyet apróbb szerepek követtek különböző tévésorozatokban.

Érdekesség:
A filmjeiben általában vörös hajjal jelenik meg, holott eredeti hajszíne szőke. A hajfestésről Judd Apatow rendező győzte meg a Suberbad forgatásán. A vörös szín annyira megtetszett Stone-nak, hogy azóta is ragaszkodik hozzá.

Első durranás:
Emma Stone a mozikban is mellékszerepekkel kezdte. 2007 és 2009 között olyan Magyarországon is bemutatott vígjátékokban tűnt fel, mint Superbad, A házinyuszi, Az excsajok szelleme vagy A meztelen dobos. Az első nagy durranás a hatalmas sikert aratott Zombieland volt, amelyet a mozi pénztáraknál és a kritikusok körében is jól fogadott intelligens tinikomédia, a Könnyű nőcske követett. Stone-t alakításáért a legjobb női főszereplő Golden Globe-díjára jelölték zenés film és vígjáték kategóriában.

Aktuális siker:
2011-ben három filmmel jelentkezik a moziban. Magyarországi premier időpontja egyelőre két filmnek van. A Barátság extrákkal című vígjáték szeptemberben érkezik a magyar mozikba. Ebben Emma Stone partnere Justin Timberlake és Mila Kunis. Szintén szeptemberben mutatják be a The Help című filmet, amely három barátnő története, akik fellázadnak a konzervatív és előítéletes déli közösség ellen. Stone mellett Bryce Dallas Howard és Allison Janney alakítja a főszerepeket. Júliusban kerül az amerikai mozikba a Crazy, Stupid, Love című film, amely egy keserédes családi komédia Emma Stone, Marisa Tomei, Julianne Moore, Ryan Gosling, Kevin Bacon és Steve Carrell főszereplésével.

Kilátásban:
A hollywoodi sztárok legjava tűnik fel a Movie 43 című szkeccsfilmben, amely rövid humoros jelenetekből építkezik. Stone mellett többek között feltűnik a filmben Hugh Jackman, Richard Gere, Kate Winslet, Uma Thurman és Naomi Watts is. Emma Stone legnagyobb dobása 2012-ben a Pókember franchise újraélesztése lesz, amelynek első mozija a The Amazing Spider-Man. A film a kezdetekre koncentrál, arra az időszaka, amikor Peter Parker egy egyszerű középiskolásból szuperhőssé válik. A képregény adaptációt az a Marc Webb rendezi, aki az 500 nap nyárral sokunk szívébe belopta magát. A címszerepet Andrew Garfield alakítja, de Stone mellett feltűnik a filmben Martin Sheen, Sally Field, Rhys Ifans, Campbell Scott, Embeth Davidtz, Dennis Leary  és C. Thomas Howell is.