Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Evezz lebegő szobrok közt!

Már csak egy hónapig látogatható, így érdemes felhívni a figyelmet a Szépművészeti Múzeum különleges nyári időszakos kiállítására. A Művészet a tavon, avagy Art on lake fantázianév tulajdonképpen jól megragadja a lényeget. A Városliget taván, ami egy Európában egyedülálló, 20.000 négyzetméteres mesterséges tó a város szívében, valóságos kiállítótermet alakítottak ki.

 

A múzeum a magyar EU elnökség apropóján szeretett volna így tisztelegni az Unió előtt. Így természetesen a kiállítók tábora is nemzetközi: 25 művész kapott meghívást Európa legkülönbözőbb országaiból.

 

A tavon szétszórva elhelyezett alkotások közt akad süllyedőfélben lévő családi ház, de vannak sakktáblának álcázott négyes sziámi-iker autók illetve biztonsági kordonnal keresztezett szarvasok is. A kortárs alkotások közt óránként 1500 Ft-os áron bérelt csónakokkal evezhetünk végig, de többségük az ingyenesen látogatható sétányról is jól látható.

 

0 Tovább

Sokkoló húsvéti tojások

Így húsvét közeledtével érdemes áttekinteni, hogy a világon eddig milyen próbálkozások voltak különleges hímes tojások elkészítésére. Ti melyiket vinnétek haza?


A világ legmagasabb húsvéti hímes tojása Kanadában található, egészen pontosan Vergeville-ben, melyet egy utahi matematika professzor (Ron Resch) tervezett meg, és nem sokkal később, az 1976-os „Pysanka” fesztiválra épült meg.

A mértani pontossággal megtervezett tojást szerencsére nem egy nyuszi tojta, ugyanis  majdnem 1 tonnás. 31 láb magasan van a földtől, az installáció maga pedig 18 láb magas, és 25 láb széles. A remekmű mintáit több száz és ezer geometriai alakzat teszi ki.


A világ legnagyobb húsvéti tojásának pedig az Ukrajnai Kolomyia-ban lévő ’Pysanka’ (húsvéti tojás) múzeum épületét kiáltották ki, mely bemutatja, és őrzi a tojás hímzés hagyományát.Az egyedi tojás alakú múzeum 2000-ben épült.

 

A „The World’s Largest Egg” feliratot a New Yorktól nem messze fekvő Albany-i színház tetején kiállított beton tojás is magáénak tudhatja. Habár ezt a címet viseli a mestermű, az állítás természetesen nem igaz: a tojás csak az amerikai nemzeti öntudat erősítésére szolgál.

 

2005-ben a Guylian belga csoki gyár pedig a képen látható, 8 méter magas csokoládészobrával került be a Guinness rekordok könyvébe, melyet a St. Niklaas-i piac megünneplésére hoztak létre. Egy ilyet szívesen találnánk a kertben!

 

A legmutatósabb hímes tojásokat azonban egy Szlovéniai (kézműves mester) művész tudhatja magáénak, Franc Grom, akinek kifúrt tojásai a gótikus rózsaablakok szépségével vetekszik. Ezek az extravagáns tojások 2009-ben lettek kiállítva, a szlovéniai Vrhnika-ban.

 

0 Tovább

trendi

blogavatar

Trendblogunk beszámol az újdonságokról. Legyen szó telekommunikációról, autókról, divatról, utazásról, zenéről vagy filmekről.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek