Az augmented reality egy rohamosan fejlődő modern technológia, melynek segítségével a valóságot virtuálisan tehetjük tartalmasabbá, informatívabbá vagy éppen szórakoztatóbbá. Lényege, hogy okostelefonunk vagy webkameránk segítségével felvételt készítünk egy valós tárgyról vagy helyszínről, amit egy erre a célra fejlesztett szoftver felismer és digitális kijelzőnkön extra információval lát el minket.

 

Például egy nevezetes épület GPS koordinátái és a helyszínen élőben rögzített felvételek elégségesek ahhoz, hogy a képernyőnkön adatok jelenjenek meg az általunk éppen filmezett épületrészről.

 

Ez az innováció és a mai gyerekek technológiai jártassága teszi lehetővé, hogy a gyermekeknek szánt oktatókönyvek korábban elképzelhetetlen módszereket alkalmazzanak. A most kiadott két könyv, a Dinoszauruszok és az Emberi Test elsőre hagyományos ismeretterjesztő lexikonnak tűnhet, célcsoportjuk a 10 év körüli gyerekek. Azonban egyes oldalakat a webkamera felé fordítva azokon 3D-s dinoszauruszok és csontvázak jelennek meg, szerencsére csak a kijelző segítségével. A gyerekek a valós könyv különböző grafikai elemeit eltakarva vagy megjelenítve válogathatnak az őket érdeklő információk közt, így téve igazán interaktívvá az élményt.