A kulturált borfogyasztás ma már sokak számára a mindennapok része, mondjuk ki: trendi. Mi szólunk: hamarosan itthon is számíthatunk külföldön már - legalább vicces ajándékként - elterjedt különleges borospoharak és kellékek felbukkanására.



Kezdjük a poharaknál. Alvaro Uribe tervezte azt a poharat, amely nem a részegeskedés miatt dőlt meg, hanem azt a célt szolgálja, hogy a profi kóstolók ne az üvegen keresztül láthassák a bor eredeti színét, hanem közvetlenül tapasztalják meg azt.



A Silhouette pohara hasonló célt szolgál: nemcsak könnyebb az üvegből cseppmentesen beletölteni a bort, de a bevágott részt felül tartva az orrunk is belefér, így közvetlenül szagolhatjuk a bor illatát. Videójuk minden részletbe beavat.

Az USA-ban megjelentek a különféle újrahasznosított üvegből készült poharak, mint a fenti, autóüvegből készült  talpatlan pohár. Mivel kézi portéka, minden darab egyedi mintázatú, míg az enyhén zöldes alapszín különös színt ad a bornak.



Kerti partik kelléke lehet az a PETG műanyagból készült pohár, amely különleges tisztaságának köszönhetően megtévesztésig hasonlít az üvegre. A tetszetős tervezésű Govino poharak gépben is moshatóak és újrahasznosíthatóak.


A jó borok még jobbak egy kiadós szellőztetés után, ehhez pedig dekanterre van szükség. Tuti figyelemfelkeltő lesz, ha Etienne Meneau a szív érrendszerét mintázó szellőztető/kínálóját helyezzük az asztalra.


Martín Berasategui spanyol séf viszont úgy oldja meg a problémát, hogy már eleve dekantáló üvegbe töltené a bort. A koncepció lényege, hogy nem kell újra áttölteni a bort, hanem a különleges formájú palack maga végzi az ülepítést, így nem ér veszteség bennünket a töltögetéskor, ahogy a lenti ábra meg is mutatja.