Egy igazán jó HiFi, azaz zenelejátszó rendszer sokak álma, de kevesek kiváltsága. Tény, hogy a plázák műszaki boltjaiban bőséges a választék. Sőt: a középkategóriában már egészen tűrhetően szóló hangfalakat és erősítőket, cd-lejátszókat kapunk. Persze a többség legfeljebb a hangerőre és talán a hangfalak méretére összpontosít. De van egy szűk réteg, amelyik többet akar.

Valóban, ha az ember alapvetően szereti a zenét, és egyszer hallotta a kedvenc (eredeti!) CD-jét egy felsőkategóriás hangrendszeren, akkor utána nehéz újra az 50-100 ezres „házimozin” vagy „mini hifin” hallgatni.

A jó HiFi pedig elég borsos árban van, és nem is véletlenül. A jó hangzásnak ugyanis nincs egyetlen titka. Egy lejátszási lánc, mire a hanghordozón tárolt nullákból és egyesekből (most tekintsünk el a még mindig legjobb hangú, de nem praktikus analóg bakelitlemezektől) a hangfal membránja megrezzen, tucatnyi állomáson vezet át a jel útja.

Nem mindegy, milyen precizitással alakítja vissza a CD-lejátszó a bitekre szabdalt zenét folyamatos hullámokká. Utána ezt az elektromos hullámot kell több lépcsőben felerősíteni több nagyságrenddel, hogy elegendő energiája legyen a hangfal meghajtására. A hangfal membránja, és a doboz akusztikájának finomhangolása pedig önmagában is külön művészet.

Ugyanígy sikerült a gyártóknak a berendezések megjelenését is már-már művészi szintre emelni. A különleges megjelenéssel a legtöbbször a termékek „villantás-faktorát” adják meg – hiszen átlagos halandók előtt nehéz felvágni a hangzásban tetten érhető különbségekkel. Egy-egy szép darab viszont már lakberendezési tárgyként is értelmezhető.

Szerencsére a magyar gyártóknak sincs okuk a szégyenre. Ma már nem csak hangzásban érték utol a „nagy” gyártókat (tömegtermelésről a legnagyobb nevek esetében sincs szó), de esztétikumban is.

Kedvcsinálónak két magyar manufaktúra, az Art and Voice, és a Bodor Audio hangfalai, erősítői:

Art and Voice:

Art and Voice

Bodor Audio

A jó HiFi tehát trendi, de még menőbb, ha egy feltörekvő és ígéretes magyar gyártót választunk. Miért? Mert egy szemünk láttára (fülünk hallatára) alakuló történet részesei lehetünk.