Mutasd az appod, s megmondom ki vagy! - szól a mondás 2011-ben. Az okostelefonok, widgetek, applikációk világában ma már nagyon sok szolgáltatást érünk el mobilneten, sokan a mellékhelyiségbe is magukkal viszik a készüléket. Miért ne lehetne ezt jó célokra használni: ha smartphone trendi legyen az az adakozás is!



Azt láttuk, hogy az üzleti és médiavilágot megmozgatta a Japánban pusztító földrengés és cunami híre. A Google azonnal beindította az eltűntek keresését segítő szolgáltatását, Steve Jobs sietett kifejezni szolidaritását az Apple ottani dolgozóival, beindult az eltűnt-listákat mobilfotók alapján rendszerező szolgáltatás, mobil- és iTunes TV-s híradások stb.

Megmozdult a fejlesztői közösség is, és egyre több platformon keresztül érhetünk el adományozós-appokat, vagy olyan alkalmazásokat, amelyek egyébként is hasznosak, de a befolyó bevételt a segélyszervezetek kapják. Az amerikai Vöröskereszt az elsők között engedte szabadjára iTunes appját, de howtohelpjapan néven találunk olyan alkalmazást, amely komplett listát készít nekünk az elérhető segélyszervezetekről. Ezen a japán fejlesztői oldalon iPhone appokat találunk, itt és itt további androidos szoftvere között válogathatunk és segíthetünk pár kattintással. Itt további listát turkálhatunk át jótékonykodási lehetőségek után kutatva.