Nemrég Magyarországon is elindult egy új szolgáltatás, a 'Wikipédia praktikus változatának' mondott Hogyakell.hu. A dolog valóban a fent említett közösségi enciklopédiaóriáshoz hasonlít a legjobban: az oldalon bárki szabadon regisztrálhat és írhat új bejegyzéseket vagy egészíthet ki, módosíthat már fennlévőket. A lényeges különbség, a fiatalosra vett dizájn mellett, hogy itt valóban olyan mindennapi problémákra találunk válaszokat, mint hogyan kell átültetni növényeket; vagy használt autót vásárolni?

A jelenleg 21 kategóriába rendszerezett bejegyzések pontos számáról nincs adat, de ahhoz elég sok van, hogy nem volt kedvünk megszámolni. :) Erről jut eszünkbe, az oldalon azt is megtudhatjátok, hogyan kell írásjelekkel hangulatot kifejezni, egyszerűbben mondva smiley-kat használni.

Az oldal megalkotását egyébként többek közt az angol wikiHow és a Google azon statisztikája inspirálta, miszerint a 'Hogyan kell csókolózni?' kifejezésre havonta 12 ezren keresnek rá. Természetesen a magyarosított oldal készítői sem vállalhatták fel annak rizikóját, hogy a site az erre adott válasz nélkül induljon el, ami így rögtön az egyik legolvasottabb bejegyzés is lett.

Ha kedvet kaptatok, és úgy gondoljátok tudnátok tanácsot adni ebben abban, természetesen nem vagytok magatokra hagyva. A 'Hogyan kell Hogyan kell cikket írni?' remek kiindulópont lehet minden új önjelölt szerkesztőnek.