Az utcai zenészek körében évek óta népszerű a különleges, talpas poharakból álló hangszer. Az üveg-hárfa tulajdonképpen egy több pohárból álló készlet, melyekben mind eltérő mennyiségű víz található. Ez, és a pohár mérete, formája határozza meg, hogy ha ujjunkat végighúzzuk a pohár peremén, akkor az hogyan rezonál és ezáltal milyen magas hangot ad. Bár egy-két hangot szinte bárki ki tud csikarni a poharából, ha véletlenül egy lassú pincérrel hozta össze a szerencse, az üvegen játszani nem könnyű. Egy teljes üveg-hárfa összeállítása komoly tapasztalatot és kiváló hallást igényel.

Ennek egyik nagy mestere Robert Tiso, akinek saját albuma is megjelent már. Az ő virtuozitásából remek ízelítőt nyújt az alábbi videó.

 

 

 

Ha megtetszett volna a hangszer, de nem tudjátok, hogyan sajátíthatnátok el, nagy segítségetekre lehet ez az angol tervezők által megálmodott készlet. Ez két poharat tartalmaz, amelyeken a mérőedényekről ismerős skálát találunk. Ám, mint ahogy azt már biztosan sejtitek a strigulák itt nem a kedvenc süteményünk hozzávalóinak helyes arányát jelzik, hanem a tökéletes hangszínt segítenek beállítani.

 

Természetesen egy pár pohár nem elég egy teljes üveg-hárfa felállításához, de kezdésnek biztosan alkalmas. Kipróbálhatjuk rajtuk tehetségünket, ami ha nem is bizonyul Robertéhez hasonlóan átütőnek, pár kellemes órát biztos szerzünk magunknak. Persze, akkor sem járunk rosszul, ha a hallgatóságunk végleg lebeszél minket a további zenészkedésről, legrosszabb esetben is lett két új borospoharunk.